Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból az online meetingekre?

Az online meetingek és webináriumok az elmúlt időszakban a mindennapok részévé váltak és a jóslatok szerint a kapcsolattartásnak ez a módja a jövőben is aktívan velünk marad még akkor is, ha lassan újra nyílik a világ. Így tehát nagyon is számít, mit és hogyan mutatsz magadból az online térben a kollégák, a főnököd vagy éppen a jövőbeli partnerek előtt. Itt vannak a svéd beauty-tech brand, FOREO tippjei, hogyan nézz ki egyszerre szuperül és mégis profin a virtuális térben.

Öltözz fel (szépen)

A home-office-ban természetesnek gondoljuk, hogy olyan kényelmesen lehetünk, amennyire csak tudunk. Ha viszont videóhívásról van szó, igen is meg kell adnunk a módját – legalább felül. Nem arról van szó, hogy nyakkendő-öltöny kombót, vagy selyemblúzt várnak tőled. A hétköznapi, Casual-Friday megjelenés, pl. egy frissen vasalt piké ing is megteszi. Amire viszont a speciális körülmények miatt kerülj: a fekete és a ragyogó fehér színű ruhák egy nagy “folttá” alakulnak a képernyőn, a sűrű kockás, vagy mintás ruháktól pedig egyszerűen “elzsibbad” a nézők szeme. Válassz kisebb mintákat, finomabb színeket és egyszerűbb fazonokat, amiben egy kényelmetlen meetingen is kényelmesen érezheted magad.

A fény a barátod

Próbálj természetes fényt találni az online meetinghez, a szemből jövő fény a legideálisabb. Ez egyenletesen kiemeli és megvilágítja az arcodat és a bőrödnek egy olyan lágy ragyogást ad, mintha csak egy Instagram szűrő lenne bekapcsolva. Ha nincs lehetőséged természetes fényt behozni az adott helységbe, helyezz egy lámpát a laptop mögé, hogy egyenletes legyen a megvilágítás. Extra tipp: használd a fényderítés egyszerű trükkjét és helyezz egy fehér papírt a laptopod elé, persze úgy, hogy a kamerán az ne látszódjon. Ezzel a megoldással az arcod még harmonikusabbnak tűnik, mert egyenletesebben oszlik el rajta a fény.

Találj megfelelő helyszínt

Ha azt akarod üzenni a munkatársak felé, hogy “minden rendben veled”, akkor azt is kell mutatnod, hogy körülötted is minden rendben van, azaz tiszta és rendezett az a tér, ahonnan bejelentkezel. Próbálj egy egyszerű falat keresni, esetleg egy festménnyel a háttérben. Nem kell túlbonyolítani. Sokan azt gondolják, hogy egy könyvespolcos háttér jó ötlet, de a csecsebecsék és a kusza könyvek inkább csak elvonják a figyelmet. Fő szabály, semmi olyan ne legyen a háttérben, amik ne lennének az irodában.

Ha van kerted, csábító lehet, hogy oda ülj ki és onnan folytasd le a meetinget, de ezt több szempontból se ajánljuk: sokkal több hanghatás zavarhatja meg a beszélgetést (szél, kutya, fűnyíró stb.), hunyorogsz a nap miatt és nem is hat profin a háttér sem, mert érzékelteti, hogy te most inkább a teraszon napoznál a meeting helyett. Ha végképp nem találsz megfelelő hátteret, akkor is van megoldás, akár virtuális hátteret is hozzáadhatsz az online profilodhoz, így a probléma megoldva!

Straight the pose

Az, hogy hogyan mutatsz a képernyőn, nagy részben függ attól, hogy milyen szögből vesz a kamera. A kameraállítás egyik fő szabálya, hogy tedd szemmagasságba, vagy némileg magasabbra. Emeld meg a laptopot vastag könyvekkel, magazinokkal, egészen addig, amíg az szemmagasságig nem ér. Így elkerülheted, hogy a kollégáid a tokádat, vagy épp az orrlyukaidat nézzék. Figyelj arra, hogy online meeting közben “ne mássz el”, maradj a kiinduló helyzetben.

Figyelj a külsődre

Nehéznek tűnik, de próbáld megtalálni az arany középutat. Persze nincs szükség komoly office-lookra otthon, de azért a hanyag pizsi-look sem menő az online céges meetingen. Gyors bőrtisztítás a szupertiszta alapokért, 90 másodperces okos arcmaszk kezelés az UFO-val a friss arcbőrért, 5 perces natúr smink kiemelve a szemöldököt, ajkakat és orcákat, hajfésülés és könnyed copf. Ennyi elég is. Kamera-ellenőrzés után indulhat a kapcsolódás.

Nézz a szemembe

Amikor elindult a meeting, ne feledd, hogy mindenki mindent lát. Viselkedj is ennek tudatában. Tartsd a szemkontaktust és végig fókuszálj a képernyőre, ezzel is jelezve, hogy figyelsz rájuk. Amikor pedig te jössz, a képernyő helyett a laptopod kamerájába nézz, így keltheted azt a hatást, hogy valóban nekik beszélsz. És természetesen ülj végig a helyeden, a ropogtatnivaló megvár a konyhában, hiszen az igazi meeting közepén sem sétálsz el.

Most már megvan a szuperhatalmad, hogy meghódítsd a világot akár otthonod kényelméből, online is!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.