„Minden lehetőség a szíve alatt hordja a reményt” – Örkény István

A Macskajáték, a Tóték és az Egyperces novella atyja. Ő teremtette meg nekünk a groteszk próza műfaját. Kisregényeiből színdarabok és filmek születtek. Korán távozott az élők sorából, mindössze 67 éves volt.

Az 1912. április 5-én született Örkény István kacskaringós úton jutott el az írói mesterségig.

Apja ugyanis azt akarta, hogy vegyészmérnök legyen, de onnan kibukott. Helyette gyógyszerésznek tanult, majd mégis az írói pályán kötött ki. Első írásait a Keresztmetszet és a Szép Szó hasábjain olvashatta a nagyérdemű.

Ez is érdekelhet: Az egyik legnagyobb mesélő, Csukás István emlékére

Antifasiszta írásai miatt apja azt mondta neki, menjen világot látni. A négy nyelvet folyékonyan beszélő Örkény így Párizsban és Londonban is élt. Mikor visszatért, elvégezte a vegyészmérnöki szakot is. Háromszor házasodott, pedig első házasságával nagyon megégette magát.

Légy türelmes és belátó, gondolj arra, hogy a tiszta érzés és az igaz gondolat egyforma szépen szólal meg a világ minden nyelvén.

Gönczi Flórával azért ért véget a házassága, mert az a legjobb barátjával megcsalta. Második feleségével, F. Nagy Angélával 10 évig élt együtt. A mindannyiunk által ismert szakácskönyvet Örkény javította ki nejének. Sőt, gyakorlatilag újraírta, mert annyi volt benne – állítólag – a stilisztikai és helyesírásai hiba.

Csak harmadik felesége Radnóti Zsuzsa mellett találta meg a boldogságot, aki a mai napig gondozza hagyatékát.

Örkényt írásai miatt többször elhallgattatták, de végül mindig újra megszólalhatott. Sosem vesztette el az emberekben hitét, pedig volt szovjet hadifogságban is. Ő lett az, aki először írta meg az Emlékek című írásában, milyen volt a háború. Nem fogadták túl jó szívvel, senki nem akart arra emlékezni, hogy az oroszok az ellenségeink voltak.

Nincs bennem indulat vagy harag senki iránt; több jót kaptam az emberektől, mint amit adni tudtam.

Később, az 56-os forradalomban is megszólalt. Ezért hét évre tiltották el az írástól. Íróasztala fiókjában őrizte a Macskajátékot. Aztán 1963-ban kiadta, s egyből sikert aratott. A sikerszéria folytatódott, mert jött a Tóték, amely előbb színdarab, majd film lett, s végül elkezdték e művét lefordítani világ-szerte. Örkény neve bekerült a világirodalomba, s onnan nem is távozott többet.

Főként, mikor megírta, s kiadta az Egyperces novella című kötetét. A stílusteremtő, rövid, filozofikus, mégis groteszk írások a világirodalomban is korszakalkotónak bizonyultak. Utolsó éveiben halálos kórral küzdött. Azt azért még megérhette, hogy a 10 éves tiltás után a Pisti a vérzivatarban című írását kiadják. Aztán szívelégtelenségben elhunyt, neje karjaiban. Írásai által azonban mindig velünk marad.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.