7 dolog, amit a nők nagyon sokáig nem csinálhattak

Manapság sok mindent megtehetünk nőként, de nem volt ez mindig így. A történelem során a mindig harcolnunk kellett az alapvető jogokért. Még 100 évvel ezelőtt is tiltva voltak a nők számára olyan dolgok, mik ma már alapvetőek – például egyedül nem léphetett be egy nő sem boltba, tiltottak voltak bizonyos tevékenységek és sok nemi megkülönböztetésben volt része a gyengébbik nemnek.

Íme 7 dolog, amit a nők nagyon sokáig nem tehettek meg szabadon:

Önálló vásárlás:
A nőket a házastársuk mindig elkísérte, ha kiléptek a házból, főleg amikor vásárolni mentek, ha egyáltalán mentek. Hiszen vásárolni zömmel a cselédek jártak, ruhát pedig a nők a szabótól rendelték. A férfiak ott voltak, hogy megvédjék őket, és a nőket meg is tiltották, hogy egyedül belépjenek egyes helyekre.

Nadrág viselése:
A múltban a nők csak szoknyát viseltek, teljesen elfogadhatatlan volt, hogy nadrágot viseljenek, sőt, néhány országban illegálisnak is tekintették. A nadrág a férfiasság és a lázadás jele volt.

Fotó: Wikimedia.com

Szavazás
A férfiak szerint a nők nem azért voltak, hogy részt vegyenek a politikában, és ezért nem tartották fontosnak, hogy szavazzanak. Sőt, tulajdonképpen sok férfi úgy vélte, hogy a nők butábbak, és nincsenek szellemileg felkészülve a szavazásra.

Bankszámla nyitása és hitelkártya
Azután, hogy sokáig vásárolni sem vásárolhattak egyedül a nők, nem is meglepő, hogy az önálló bankszámla sem volt lehetséges sokáig. Nem igényelhettek kölcsönöket és hitelkártyát. Az egyedülálló nők helyett mindig az apjuk írta alá a papírokat.

Katonaság
Hihetetlenül ritka volt, hogy egy nő bevonuljon, sok helyen nem is engedélyezték. A nőket csak akkor engedték a hadseregbe, ha az országnak szüksége volt rájuk, például a háborúk idején.

Fotó: Wikipedia.com

A fogamzásgátló tabletta egyszerű beszerzése
A születésszabályozás csak a huszadik század közepén vált legálissá a világon, és először csak házas nők számára – az egyedülálló nőknek még néhány évig várniuk kellett.

Terhesség alatt fenntartott munkahely
A nők sokszor szenvedtek el hátrányos megkülönböztetést a múltban. Példa erre az a tény, hogy ha egy nő teherbe esett, elvesztette a munkáját, mert terhessége alatt elbocsájthatták. Az Egyesült Államokban csak 1978- ban fogadtak el törvényt ennek megállítására.

(via)

Az első francia nő, aki erotikus regényt írt – Sidone Gabrielle Colette


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.