A legelső beszámolók egyike – megjelent az Auschwitz, végállomás

Számos könyvajánlót hoztunk már az elmúlt időszakban, most megint egy igazi kuriózumot szeretnénk megmutatni. Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg az Auschwitz, végállomás.

Eddy de Wind – Auschwitz, végállomás
Egy túlélő naplója a haláltáborból
Fordító: Alföldy Mari

Eddy de Wind zsidó orvos önként jelentkezett abba a hollandiai gyűjtőtáborba, ahová édesanyját deportálták.
Azt remélte, hogy így megmentheti az asszonyt Auschwitztól, de tévedett. A táborban megismert szerelmével együtt 1943-ban őt is a haláltáborba induló vonatra terelték.
Amikor a szovjet hadsereg közeledésének hírére a nácik 1944-ben elindították Németország felé az erőltetett meneteket, Eddy elrejtőzött, és a felszabadulás után ott maradt Auschwitzban ellátni a betegeket.

Keresett egy ceruzát és egy jegyzetfüzetet, majd írni kezdett.

Könyve a legelső Auschwitz-beszámolók egyike, amelyet a csak nem sokkal korábban átélt borzalmak és maga a nyers valóság tesz átütő erejűvé.
Jelenlegi ismereteink szerint ez az egyetlen memoár, amelyet teljes egészében az auschwitzi haláltáborban írtak.

De Wind kötete először 1946-ban jelent meg, hogy aztán hosszú évekkel később, a tábor felszabadításának 75. évfordulójára, 2020-ban nemcsak hollandul, de számos más nyelven, így magyarul is napvilágot lásson. Az eredeti holland kiadás szószedettel, térképpel és a leszármazottak, valamint a fordító utószavával bővült.
A kötetet a család archívumából származó képanyag illusztrálja. Az eredeti művet jelenleg New Yorkban állították ki.

Eddy de Wind (1916–1987) zsidó származású orvos és pszichiáter. Ő volt az utolsó, aki zsidóként orvosi diplomát kaphatott a hollandiai Leiden Egyetemen.

A westerborki gyűjtőtáborban ismerte meg Friedelt, akit a táborban feleségül is vett.

Mindkettejüket deportálták Auschwitzba. Eddy a 9-es barakkba került, ahol a lengyel foglyok ápolójaként állították munkába, Friedel pedig a 10-esbe, ahol orvosi kísérleteket végeztek.

De Wind 1945 nyarán tért vissza Hollandiába, ahol újra találkozhatott szerelmével.

A háború után elvégezte a pszichiáter szakot. Psszichoanalitikusként a súlyos háborús traumák kezelésére specializálódott. Már 1949-ben megjelenik a témában írt alapműve, a Szembenézés a halállal, amelyben először írja le a koncentrációstábor-szindrómát.

Ha felkeltette az érdeklődésed, a könyv megrendelhető ITT.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.