Karácsonyi súlygyarapodás: hogyan kezeljük az ünnepi habzsolás miatti bűntudatot?

Sok ember szenved attól, hogy a rengeteg karácsonyi finomság elcsábítja, eszik-eszik, ebből is, abból is, aztán az ünnepek után a mérleg nyelve hirtelen jó néhány kilóval többet mutat, a has és deréktájékon pedig ott rezeg a kis súlyfelesleg. 

Pedig az igazság az, hogy a karácsonynak igazából annak az időszaknak kéne lennie, amikor az egész év után mindenki pihenhet végre, élvezheti az otthont, az ünnepet, az ételeket és italokat anélkül, hogy bűntudatot vagy szorongást érezne a testsúlyával kapcsolatban.

Egész évben csak elvárásoknak felelünk meg! Nem lehet legalább ilyenkor tényleg lazítani?

Ez is érdekelhet: Legyél fitt, ragyogó bőrű szépség – tehát igyál!

Lássuk be, annyi finomság van, ami ilyenkor fogyasztható csak, annyi ízletes falat, amit karácsonykor szoktunk enni – ilyenkor tényleg nehéz tartani egy szigorú diétát, vagy megfelelni az elvárásoknak. Amikből tényleg nem kevés van a társadalom felől.

Sok ember ahelyett, hogy élvezné az ünnepeket, azon aggódik, mit és mennyit eszik, és annak mi lesz a következménye. Így aztán kevés ideje és energiája marad mással foglalkozni, egyáltalán élvezni a hangulatot. Sokan úgy vélik, hogy egyetlen lehetőségük a teljes kontroll, és elvonás, de ez sem jó megoldás. 

Nem kell stresszelni a karácsonyi hízástól. Hasznosabb beszélgetni róla, az egészséges életmódról és a lehetőségekről.
Sokan januárig nem akarják elkezdeni az egészséges életmódot, mert úgy vélik, hogy a karácsony mindenképpen megszakítja az addigi kemény munkát, de természetesen ennek sem kell törvényszerűen így történnie.

Az igazság az, hogy minden nap - a karácsony is - olyan nap, amikor az étkezés saját választás dolga:

hogy kerül-e az étrendbe zöldség, gyümölcs, fehérje, rost, hogy megfelelő mennyiségű vizet iszik-e, mozog-e eleget, és azt is mindenki maga szabályozza, hogy alszik-e eleget. Még karácsonykor is figyelni lehet erre úgy, hogy közben nem kell megvonni magunktól egy szelet bejglit vagy zserbót.

Aggódsz a karácsonykor bekövetkező súlygyarapodás miatt? Akkor kérdezd meg magadtól, pár kiló hízással kevésbé szerethető leszel-e. Rosszabb szülő, vagy rosszabb munkaerő leszel? Kevésbé értékes ember? Ugye, hogy nem!

Senki sem tagadhatja, hogy a rossz étkezési szokások és a testmozgás hiánya ártalmas, de egy olyan társadalom, amely szorongásra készteti az embereket, ha ünnepek alatt kettő helyett három bejglit esznek, az is ártalmas. Az egészség magában foglalja a mentális egészséget is, a stresszt mindenképpen ajánlott elkerülni.

Ez is érdekelhet: 10 érv a kávé mellett

Karácsonykor és az újévkor is arra kell törekedni, hogy jó legyen testnek és léleknek is, és megkapja mindkettő azt, amire szüksége van. Nincs értelme megvonni magunktól a falatokat, se megbüntetni nem kell magunk. Így lesz egészségesebb test és lélek.

Aki tehát karácsonykor küszködik a súlygyarapodással kapcsolatos aggodalmak miatt vagy sanyargatja magát az ésszerűtlen diétával, az gondolkodjon el azon is, mennyire káros az, amit tesz – az életminőségére.

(via)

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.