Tegyél valamit magadért minden nap! – Tippek a belső békéd megteremtéséhez

Sokszor érezzük azt, hogy egyre kevésbé bírjuk már az iramot. Türelmetlenebbek vagyunk egymással, pedig ott a család, a szeretteink.

S mindig pont akkor robban a bomba, mikor együtt tölthetnénk időnket.

A felgyülemlett feszültség hatására hajlamosak vagyunk egymásnak esni. Ez persze nem tesz jót lelkünknek és testünknek, főleg ha belegondolunk, hogy a tudomány mai állása szerint a felfokozott agyi tevékenység miatt nehezen pihenünk, ami rövidebb életet eredményez. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik 60 – 100 éves koruk között távoztak az élők sorából, rendszeresen pihentetették szellemüket. Mert akkor lehet igazán friss az elménk, ha hagyunk neki időt arra minden nap, hogy pihenjen.

Persze kérdés, hogy a rohanással teli stresszes időben milyen viszonylag gyors módszerek léteznek arra, hogy a belső nyugalmunkat fenntartsuk, visszaszerezzük?

Nos, az egyik ilyen módszer az, hogy lazító zenét hallgatunk, amely által megnyugszik lelkünk. Rengeteg meditatív zene van a neten, de persze az, hogy kinek mi válik be, egyénileg változó. Van, akinek Enigma vagy Mozart jön be, míg másnak a kemény rock, amivel kitombolhatja magából pár perc alatt azt a feszültséget, ami benne van.

Ez is érdekelhet: Vajon melyik a legstresszesebb munka

Másik lehetőség, hogy kimegyünk a természetbe sétálni egyet. Rég tudjuk, hogy a fák, a madarak, az erdő, a hegyvidék és a vízpart, jót tesznek az ember lelkének. A természet lágy ölén a szellemünk is megnyugszik. Már negyed óra alatt javul hangulatunk, s csökken a stressz szintünk. Ha pedig kedvet érzünk hozzá, egy kicsit kocoghatunk is! Mert az intenzív mozgás is jót tesz!

Kutatások kimutatták, hogyha egy akváriumban élő halakat figyelünk pár percig, – neten is találsz videót – képes kiváltani olyan nyugalmi állapotot, mint a természetben járás. Sőt, a természetfilmek is, gyönyörű zenei aláfestéssel, amelyek elröpítenek a Himalájába, Japánba, tulajdonképpen bárhová, képesek ellazítani minket – bár a valódi élményt természetesen nem pótolják.

A házi kedvenceinkkel töltött idő is sokat tehet lelki békénkért.

Ha pedig ez a lehetőség nem tetszik, végezhetünk izomlazító gyakorlatokat is. Nyújtásokat, amelyekkel minden izomcsoportunkból kioldjuk a feszültséget. A jógában van néhány olyan alapelem, amelyhez nem kell kézen állni, csak megnyújtani nyakunkat, hátunkat, lábunkat. Tíz perc alatt az összes izomcsoportunkból száműzhetjük a feszültséget, amely sokat lendít lelki állóképességünkön.

Kreatív tevékenységet is folytathatunk, mert számtalanszor bebizonyították, hogy ez is nyugtatóan tud hatni az agyra.

Nem kell hozzá Da Vincinek lenni, hogy fessünk, barkácsoljunk, agyagból alkossunk egy vázát például. Köthetünk, hímezhetünk is, sőt kertészkedhetünk is. Sokféle kreatív lehetőség van, a lényeg az, hogy csináljunk valami olyat, amit gyerekként is csináltunk, vagy mindig is ki akartunk próbálni!

Ez is érdekelhet: Reggeli rituálék, hogy jó legyen a napod

Mindehhez persze az kell, hogy minden napra tervezzünk be egy negyed-fél órát magunknak. Tudjuk, hogy rohanásból áll az élet, de magunkra muszáj időt szánnunk! Tegyünk valamit minden nap, amivel igyekszünk balanszba hozni testünk és lelkünk. Ne várjuk meg, hogy teljesen széthulljunk, és akkor robbanjon a bomba bennünk, amikor lehetőségünk lenne együtt lenni azokkal, akik szeretnek, és akiket szeretünk!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.