A Nílus országa – Egyiptom

A világ összes pénzét el tudnám utazni.

Persze időben is szűkölködöm e tekintetben, de azt hiszem, ha valamit, hát ezt biztosan a bakancslistám élére írnám: BEUTAZNI A VILÁGOT!

Ez is érdekelhet: A KIRÁNDULÁSOK SZERELMESEINEK – BOLDOGKŐ VÁRA


Egyiptom. Már a szó hallatán is kirázott a hideg gyerekkoromban, jó értelemben. Egész egyszerűen szerelmes voltam az egyiptológiába, magával ragadott a több ezer éves múltja, a hitvilága, a falfestmények és relikviák, az ég felé csúcsosodó piramisok, s az az erőteljes meggyőződés, hogy ez a világ, ez az élet nem ér véget a halál után.

Nagyon szerettem volna régészetet tanulni, még a szobám falát is telefestettem (igen, kézzel és napokig tartott) egyiptomi motívumokkal.

Az élet másfelé sodort, de arról nem tettem le, hogy szeretném saját szememmel is látni a dokumentumfilmeken oly’ nagyon felmagasztalt csodás templomokat, az eredeti sírfalakat, festményeket, magamba szívni a homokdűnéken túl a tenger illatát.


Ezen a nyáron végre sikerült kijutnom Hurghadába a párommal, és ezt a két hetet úgy vártam, mint Mózes várhatta, hogy végre kiszedje valaki abból a kosárból.
Összeszedtem néhány pontot azoknak, akik szintén ilyen fanatikusan szeretnék elutazni az országba.


Nézzük, miket tapasztaltunk, és miért ÉRDEMES legalább egyszer az életben elmenni oda.

LÁTNI A PIRAMISOKAT
Azt hiszem, mindenkinek rögtön a négyzet alapú gúla alakú építmények jutnak eszébe az országról. Hufu, Hafré és Menkauré temetkezési helyei még mindig fejtörést okoznak a régészeknek, csak találgatni lehet, hogyan épültek, biztosat azonban így több ezer év távlatából nem tudni.
A látványuk azonban még mindig lenyűgöző élőben, hát még milyen lehetett akkor! Eltekintve a sok árustól, akik a pár eurós szuveníreket próbálják rásózni az ott gyönyörködni próbáló turistáknak, egyszerűen csodás látványt nyújtanak egymás mellett, közvetlenül Kairo árnyékában. (Vagy inkább a város van az ő árnyékukban… na mindegy).

https://www.instagram.com/p/BznPrfXhJzf/


AZ EGYIPTOMI MÚZEUM
Itt minden eredeti. Ami számomra mégis a legmegdöbbentőbb volt, az az, hogy nagyon sok szoborhoz vagy falmaradványhoz kézzel is hozzá lehetett érni, megfogni. Jelenleg 150 000 tárgyat lehet megtekinteni. A Múmiaterem elképesztő, a Tutankhamon relikviák pedig kihagyhatatlan látványosságok.

LUXOR- KARNAKI TEMPLOM, KIRÁLYOK VÖLGYE
A régen Thébaként nevezetes város, ahol a Királyok és Királynék völgye, Hatsepsut temploma, Karnak templomai ejtenek ámulatba, s miközben egyik helyszínről a másikra mész, megfigyelheted a most ott élő emberek munkáját a termőföldeken. Hihetetlen, ahogyan együtt él a régmúlt a jelennel. A homokszínű, hieroglifákkal teli oszlopcsarnokok, amely gazdagságról árulkodnak, ellentétben állnak a pár kilométerrel odébb szinte összeeszkábált viskókban élő földművelő élettel. Nem szabad kihagyni semmiképpen sem, hiszen a világ egyik legnagyobb vallási kultuszhelyszíne a karnaki templom… Egyszerűen beszippant a történelem, ahogyan figyeled az oszlopokat, hallgatod a meséket, miként imádkoztak itt a papok és fáraók… igen, egyszer ugyanott lépkedtek, ahol te. Elképesztő.

https://www.instagram.com/p/BzaUhjKBk8n/


TENGERALATTJÁRÓ
Imádjuk a vizet, az élővilágát, és mindig régóta szerettük volna kipróbálni, milyen a saját szemünkkel látni, mit rejt a tenger 20 méterrel lejjebb a felszíntől. Két búvár segítségével rengeteg színesebbnél színesebb halat sikerült látnunk, és valami elképesztő élővilág van odalent. A csúcs mégis a hajóroncs volt, amihez levittek. Szájtátva figyeltünk odalent mindent egy órán keresztül.

A VÖRÖS TENGER
A homok forró volt, a tenger pedig annál hűvösebb elsőre… de amint hozzászoktál, fantasztikus volt belemerülni. A türkizkék víz látványa, rajta a hajókkal a parton pedig a mesés ,,alibaba” hangulatú szállodákkal egy csoda. Ha pedig elfáradtál az úszásban és lubickolásban, ihatsz a parton egy koktélt, vagy hideg dinnyét fogyaszthatsz. A pálmafákkal övezett kövesúton visszacsattoghatsz papucsban a szállodába, hogy a hangulatos hálószoba zuhanyzójában lemosd magadról a sós vizet.


HAJÓKÁZÁS A NÍLUSON
Egy pár emeletes hajón utazhattunk Luxorba, amelyen akár még medencézhettünk is, ha úgy kívántuk. Mi azonban inkább a páratlan látványban tündököltünk: a Nílus elképesztően kék vize, a parton a zöld fákkal és növényzettel, és homokszínű épületekkel pontosan olyan volt, mint ahogyan elképzeltem. Ha pedig már kellően elfáradtunk, lepihenhettünk a szépen berendezett kabinokban, ahonnan ugyancsak megfelelően szép volt a kilátás.

https://www.instagram.com/p/BzWQCr2But1/

Rengeteg mindennel lehet elütni az időt Egyiptomban, a vízi sportoktól kezdve a hajókázáson át a kirándulásokig. Első utunk révén az országba nagyon sok dolognak utána olvastam, de még így sem sikerült mindenre felkészülni, amit most veletek is szeretnék megosztani, illetve néhány jó tanáccsal is ellátni benneteket:

– A nyári hónapok nagyon forróak, végig 37-42 fok van, a klíma a frontokra érzékenyeknek igen megviselő lehet. Ajánlatos ősszel, vagy tavasszal menni.
– Az egyiptomiak kedvesek, de az európaiaknak talán túlságosan is erőszakosak, főleg az árusok.
– Az ételek teljesen mások, mint amit itthon megszoktál, mint ahogyan az italok is.
A csapvíz alkalmatlan az ivásra, fogmosásra, ezért kizárólag csak is palackozott vizet igyál!
– A baksist mindenhol szeretik, sokszor zokon is veszik, ha nem adsz borravalót.
– A szuveníreket érdemes több helyen is megnézni ár tekintetében, alkudni pedig egész egyszerűen kötelező!
– A kirándulások több órát vettek igénybe. (Luxor 8 óra oda-vissza, Kairó 14 óra oda-vissza). Erre érdemes felkészülni egy jó könyvvel, utazó párnával.

https://www.instagram.com/p/BzqJt__hRAp/


Mi az ETI utazási irodával utaztunk, semmire sem volt panaszunk: hűtött víz a nap több szakaszában, légkondi a buszon, nagyon kedves, magyarul igencsak jól beszélő idegenvezetők, akiktől rengeteget tanultunk.

Egyiptom történelmi gazdagsága nagyon sokakat vonzz, és az ország ebből a turizmusból tartja fenn magát. S bár ez az ország az európai szemnek sok tekintetben talán furcsa, érdekes, sokszor megdöbbentő, mégis azt hiszem, hogy egyszer mindenképpen látni kell.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.